Φρούριο Ιτζεδίν

Το φρούριο Ιτζεδίν βρίσκεται σε ένα ύψωμα χωρίο Καλάμι και αποτελεί ένα από τα οχυρωματικά έργα που χτίστηκαν για τη προστασία του κόλπου της Σούδας.
Το φρούριο Ιτζεδίν χτίστηκε το 1872 από το Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών.
Το 1903 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φυλακίστηκε εδώ καθώς και Πάγκαλος το 1926. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής οι φυλακές δεν λειτουργούσαν και επαναλειτούργησαν στα χρόνια του εμφυλίου. Το 1948 μεταφέρθηκαν από το κολαστήριο της Γυάρου πολιτικοί κρατούμενοι και αλλά και θανατοποινίτες. Η τελευταία εκτέλεση έγινε το 1972 στο χώρο του Νεκροταφείου. Το φρούριο προς το παρόν δεν έχει ανακαινιστεί και δεν επιτρέπετε η πρόσβαση μέσα όμως στις 14 Δεκεμβρίου ήμερα που γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθέριου ανοίγει για την γιορτή. Τις τοιχογραφίες της Εκκλησίας τις έχουν ζωγραφίσει οι κρατούμενοι της φυλακής. Πολύ κοντά στο Φρούριο Ιτζεδίν βρίσκεται η αρχαία Άπτερα και ο Κουλές τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε μαζί.